Ludmiła Pietruszewska

Ludmiła Pietruszewska (Людмила Стефановна Петрушевская)

Urodziła się 26 maja 1938 roku w Moskwie. Przeżyła ciężkie dzieciństwo, tułała się po krewnych, żyła w sierocińcu pod Ufą. Po wojnie wróciła do Moskwy, gdzie skończyła wydział dziennikarstwa Uniwersytetu Moskiewskiego.  Pracowała jako korespondent moskiewskich gazet, była współpracownicą kilku wydawnictw, a w 1972 została redaktorem w jednej z telewizji. Pietruszewska wcześnie zaczęła tworzyć wiersze, pisać scenariusze na wieczorki studenckie, nie biorąc na poważnie pisarskiej działalności.

Pierwszym opublikowanym utworem było opowiadanie „Przez pole” (Через поля), które ukazało się w 1972 roku w czasopiśmie Aurora. Od tego czasu proza Pietruszewskiej nie była drukowana przez kilkanaście lat. Jej pierwsza sztuka „Lekcje muzyki” (Уроки музыки) z 1973 roku, została wystawiona w jednym z moskiewskich teatrów i prawie natychmiastowo zakazana. Od tej pory nie drukowano jej sztuk. Nie zaprzestała ona jednak pracy nad kolejnymi opowiadaniami.

Jej utwory przedstawiają sobą swoistą encyklopedię życia kobiety od młodości do starości, m. in.  „Przygody Wiary”, „Historia Klarissy”, „Córka Kseni”, „Kraj”, „Kto odpowie?”, „Mistyka” i „Higiena”. W 1990 roku napisała cykl „Pieśni Słowian wschodnich” , a w 1992 — powieść „Czas noc”. Pisze bajki dla dorosłych i dla dzieci: „Żył-był budzik”, „No, mama, no!” — „Bajki, opowiedziane dzieciom” (1993); „Mała czarodziejka”, „Kukiełkowa powieść” (1996).

Nagrody i odznaczenia: 

  • Laureatka Пушкинской премии фонда Тёпфера (1991)
  • Laureatka nagród czasopism:
    «Новый мир» (1995)
    «Октябрь» (1993, 1996, 2000)
    «Знамя» (1996)
    «Звезда» (1999)
  • Laureatka nagrody «Триумф» (2002)
  • Laureatka государственной премии России (2002)
  • World Fantasy Award (WFA) (2009)

Ludmiła Pietruszewska żyje i pracuje obecnie w Moskwie. Jest wdową, ma trójkę dzieci: Cyryla, Fiodora i Natalię.

Powieści i opowiadania: 

  • 1992 — Время ночь.
  • 2004 — Номер Один, или В садах других возможностей

Sztuki:

  • 1973 (wydrukowana w 1983) — Уроки музыки
  • Любовь.
  • Квартира Коломбины.
  • 2007 — Квартира Коломбины: сборник пьес. Sztuki: Три девушки в голубом. Квартира Коломбины. Тёмная комната. Опять двадцать пять.
  • 2007 — Московский хор: сборник пьес. Sztuki Московский хор. Еду в сад. Сырая нога, или Встреча друзей. Певец певица. Бифем. Два окошка. Чемодан чепухи, или Быстро хорошо не бывает. Золотая богиня.

Bajki: 

  • Дикие Животные сказки.
  • Морские помойные рассказы.
  • 1984 — Пуськи Бятые.
  • 2008 — Книга принцесс.
  • Сборники рассказов и повестей
  • Бессмертная любовь.
  • 2008 — Пограничные сказки про котят.
  • 2008 — Чёрная бабочка.
  • 2009 — Два царства.
  • 2009 — Истории из моей собственной жизни.

Dyskografia:

  • 2010 – solowy album «Не привыкай к дождю» (dodatek do magazynu «Сноб»)

Scenariusze do filmów:

  • 1997 — Любовь
  • 2000 — Свидание

Scenariusze do bajek:

  • 1976 — Лямзи-тыри-бонди, злой волшебник
  • 1978 — Краденое солнце
  • 1979 — Сказка сказок
  • 1984 — Заячий хвостик
  • 1988 — Кот, который умел петь
  • 2008 — Поросёнок Пётр

LINKI: 

Ciekawa strona o Pietruszewskiej: http://petrushevskaya.livejournal.com/

Występ Pietruszewskiej w klubie Мастерская

Ludmiła Ulicka o Pietruszewskiej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s